Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Anerkendelse

Anerkendelse er det nye sort. Det er for tiden et ret populært ord i en række forskellige sammenhænge. Og det bliver brugt om mange forskellige ting.

Og det betyder, at ordet også bliver brugt forkert. Ikke forkert fordi der findes en korrekt definition, men forkert på den måde, at det bliver forsimplet. Det bliver fx brugt til at forsvare, at man har gjort nok for kæresten, selv om han måske savner et eller andet.

Anerkender du for eksempel din kæreste nok?

”Ja, jeg fortæller hende hver dag, at hun er lækker”

”Ja, jeg er blevet ret god til at rose ham for at huske at tage opvasken”

Men anerkendelse er andet og mere end ros.

Betyder det så, at vi skal lade være med at sige disse ting til vores kærester? Nej, bestemt ikke, ros er vigtigt i parforhold. At sige, at kæresten er lækker kan fx også være en fin indledning til sex, med andre ord: Lir. Lir er der intet galt med, det er bare ikke anerkendelse.

Ros for at tage opvasken kan også være fint nok, hvis det fx hjælper til, at opvasken bliver taget en anden gang også. Ikke dårligt, men heller ikke anerkendende i sig selv.

Hvad er det da for noget, det der anerkendelse? Jo, der har at gøre med at se den andens bedste intentioner. Det har at gøre med ikke kun at se, hvad han gør godt, men hvad han er ude på. Hvad han forsøger at gøre snarere end, om det er vellykket.

Begge udtalelser ovenfor har det til fælles, at den, der siger dem, ikke virker helt så optaget af kæresten som af sine egne ønsker og behov. Anerkendelse er at forsøge at stille sig selv i den andens sko – og stille sine egne sko helt ind i skabet imens.

Anerkendelse er det, vi oplever, når vi snakker med kæresten og ikke føler os bedømt eller dømt for det, vi gør. Når vi føler os hørt. Når vi føler, at kæresten har en helt ægte interesse for os.

Ros kan være rart. Ros er jo positivt. Men ros er bedømmelse, det er en dom over en anden. Når vi roser en anden, sætter vi os automatisk over den anden, for hvis vi kan rose, får vi defineret os selv som nogle, der må bestemme, om noget er godt eller skidt.

Anerkender du din kæreste nok? Tja, svaret ligger måske i, om du har været mere optaget af at bedømme hans præstationer end at være nysgerrig på, hvad han er optaget af. Når du har lyttet. Bare lyttet uden bagtanker.​

Fire fif til anerkendende samtaler:

  1. ​Lyt frem for at tale. Måske bliver du oven i købet klogere.
  2. ​Kommentér på hans hensigter frem for hans præstationer.
  3. ​Pas på bedømmelser – som fx ros. Du er ikke hans dommer.
  4. ​Interessér dig for, hvem han er og hvad han står for, frem for hvad han opnår.